1 hrnek (240 ml) mléka
1/3 hrnku (75 g) másla
30 g čerstvého droždí nebo 2 1/2 ČL sušeného
2 vejce
1/3 hrnku (75 g) krupicového cukru
3,5 hrnku (435 g) hladké mouky
1 čajová lžička soli
2 PL (28 g) másla (pokojové teploty)
1/3 hrnku (75 g) krupicového cukru
2 PL skořice
50 g rozinek nebo vlašských ořechů (nepovinné)
Na potření:
1 vejce
1 PL mléka
1. Mléko nalijeme do misky vhodné do mikrovlnné trouby a zahřejeme v mikrovlnné troubě. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Mléko s máslem necháme lehce vychladnout, aby bylo vlahé.
2. Přidáme do něj droždí a 50 g cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek.
3. Ve velké míse (nebo v míse kuchyňského robotu) smícháme vejce a cukr.
4. Přidáme kvásek.
5. Mouku smícháme se solí a postupně přidáváme do směsi kvásku a vajec, řádně promícháme.
6. Ručně, nebo v kuchyňském robotu, uhněteme těsto dohladka (v robotu asi 10 minut). Pokud je těsto příliš lepkavé, přidáme více mouky.
7. Uhnětené těsto vložíme do velké mísy vymazané máslem. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, asi 2 hodiny.
8. Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme do obdélníku velikosti 30 x 40 cm (nebo podle toho, jak máme širokou bochníkovou formu).
9. Na těsto rozetřeme změklé máslo.
10. Smícháme cukr se skořicí a rovnoměrně ho nasypeme na těsto.
(Pokud používáme rozinky nebo ořechy, nasypeme je také na těsto).
11. Těsto pevně srolujeme.
12. Bochníkovou formu vymažeme máslem a roli těsta do ní vložíme. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout.
13. Jakmile je bochník vykynutý, předehřejeme troubu na 180°C.
14. Rozšleháme mléko a vejcem a potřeme bochník.
15. Pečeme dozlatova, asi 30 - 40 minut.
16. Před krájením necháme vychladnout, nejdříve ve formě asi 30 minut, potom na mřížce.
17. Podáváme s máslem nebo jen tak. Výborně také chutná opečený z toastovače.
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz
Autor: chute-sveta.cz (Jarka) | |
Datum vložení: 26.08.2015 07:39 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz