Těsto:
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
20 g droždí (cca 1/2 kostky)
115 ml vlažného mléka
70 g cukru
70 g změklého másla
4 g soli
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky citronového extraktu (nebo 5 g nastrouhané citronové kůry)
35 g rozinek
35 g nasekaných loupaných mandlí
Na povrch:
1 rozšlehané vejce
mandlové lupínky
Nejprve připravíme kvásek, na který smícháme v míse polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko, husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.Po 30 minutách vmícháme cukr, máslo, vejce, sůl a extrakt, dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce to bude trvat o něco déle.
Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle.Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo nebo plast, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí).Po odpočinutí těsta z něj vytvarujeme bochánek (tzn. pořádně jej utáhneme, aby při kynutí v troubě drželo tvar), dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout.
Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem velmi pomalu vrací zpět.Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo prořízneme do kříže (řez by měl být hlubší, mělký se může roztrhnout).Troubu rozehřejeme na 160 °C a pečeme 40–50 minut dozlatova.
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz
Autor: chute-sveta.cz (Jarka) | |
Datum vložení: 27.08.2015 08:51 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz