400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
100 g másla
250 ml mléka
100 g cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
30 g čerstvého droždí
1 špetka muškátového oříšku
rozinky (dle chuti)
rum (dle potřeby)
Na dokončení:
1 žloutek na potření
plátky mandlí na posypání
Rozinky naložíme přes noc do rumu.Do mističky rozdrobíme droždí, přídáme lžíci cukru a lžíci polohrubé mouky a promícháme.Mléko zahřejeme, aby bylo teplé (ale ne horké!) a rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozmícháme v mističce s droždím a ve druhé polovině necháme rozpustit máslo a vmícháme žloutky. Kvásek necháme asi 15 minut pracovat pod utěrkou.V míse smícháme obě mouky, cukry, muškátový oříšek a vymačkané rozinky. Přidáme kvásek a mléčnou směs a zpracujeme těsto. Těsto necháme pod utěrkou kynout alespoň hodinu.Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejně velkých kousků, které rozvalujeme na stejně dlouhé válečky. Ze 4 pramenů smotáme základnu, ze 3 pramenů smotáme cop, který položíme na základnu a dva zbylé obmotáme kolem sebe a dáme navrch.Sestavenou vánočku necháme kynout ještě alespoň půl hodiny. Nejlépe však další hodinu.Vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C cca 40 -50 minut. Jestli je vánočka upečená poznáme tak, že doprostřed zapíchneme špejli a zůstane-li suchá, můžeme vánočku vyndat z trouby.
Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz
Autor: Vareniste.cz (Martina) | |
Datum vložení: 25.08.2015 16:59 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz