Na těsto:
160 g hladké mouky
113 g másla
1 PL krupicového cukru
1/4 ČL soli
3 PL ledové vody
Náplň:
800-1000 g broskví (nebo nektarinek), oloupaných a nakrájených na větší plátky
4 PL hladké mouky
1/2 ČL skořice
špetka soli
1 ČL vanilkového extraktu
30 g másla nakrájené na kostičky
rozšlehaný žloutek
2 PL vody na potření
cukr krystal na posypání
těsto:
1. V míse smícháme mouku, cukr a sůl a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta (bude z něho hrubá krupice).
2. Přidáme vodu a těsto zpracujeme dohladka na vále.
3. Zabalíme do fólie nebo vložíme do igelitového sáčku a vložíme do lednice na min. 2 hodiny, nebo přes noc. Zároveň můžeme dát těsto zamrazit na max. 2 měsíce.
náplň:
4. Ve větší míse smícháme mouku, skořici a sůl. Přidáme broskve a vanilkový extrakt a lehce promícháme.
příprava koláče:
5. Jakmile je těsto vychlazené a my jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C.
6. Koláčovou formu velikosti 22 cm lehce vymažeme máslem.
7. Z dvou třetin těsta vyválíme kruh, kterým vyložíme koláčovou formu. Přebytečné části odřízneme nebo srolujeme dovnitř.
8. Na těsto vložíme připravenou náplň. Urovnáme ji a dáme na ní na kostičky nakrájené máslo.
9. Ze zbylé třetiny těsta (a zbylých odřezků těsta) vyválíme kruh, který položíme na ovoce. Přesahující části srolujeme/ zastrkáme do formy, příp. odřízneme.
10. Do těsta uděláme nožem pár zářezů a potřeme rozšlehaným žloutkem s vodou. Posypeme 2 PL krystalového cukru.
11. Pečeme v předehřáté troubě 45 - 50 minut s tím, že jakmile začne vrchní část koláče tmavnout, přikryjeme ho alobalem, nebo na ní položíme kus pečícího papíru.
12. Podáváme jen tak, nebo ozdobené šlehačkou a karamelovým sirupem, vanilkovou zmrzlinou, atd.
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz
Autor: chute-sveta.cz (Jarka) | |
Datum vložení: 05.09.2015 17:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz