Těsto:
1/2 hrnku (120 ml) mléka
1/2 hrnku (120 ml) oleje
1/2 hrnku (100 g) cukru krupice
1/2 lžičky soli
2 vejce lehce ušlehaná
1 balíček sušeného droždí
1/4 hrnku (60 ml) teplé vody
3,5-4,5 hrnku (435 g-560 g) hladké mouky
Náplň:
4 lžíce (56 g) másla
2/3 hrnku (130 g) hnědého třtinového cukru
2 lžičky skořice
150 g sekaných ořechů
Poleva:
1 hrnek (125 g) moučkového cukru
2 lžíce teplého mléka
1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na kvásek rozpustíme droždí v 60 ml teplé vody. Promícháme a odložíme stranou.Mléko ohřejeme skoro k bodu varu a potom v hluboké míse kuchyňského robotu smícháme s olejem, cukrem a solí. Promícháme a nakonec přidáme vejce. (Pozor, aby směs před přidáním vejce nebyla už horká, abychom vejce neuvařili!).Přidáme směs droždí s moukou a promícháme. Postupně přidáváme mouku a hněteme (buď v kuchyňském robotu nebo ručně). Nejdříve přidáme 375 g a potom už přidáváme vždy jen 50 g. Uhněteme vláčné těsto.Těsto vložíme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout, cca 1-2 hodiny.Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň. V míse smícháme ořechy, hnědý cukr a skořici.Po vykynutí těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na 2 díly. Každý díl rozválíme na obdélník velikosti 20 x 30 cm a pomažeme ho polovinou rozpuštěného másla a rozprostřeme na něj polovinu ořechové náplně.Těsto srolujeme po delší straně a konce spojíme (uděláme věnec) a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Nůžkami těsto nastřihneme (uděláme zářezy) cca 1,5-2 cm od sebe. Postup opakujeme s druhou polovinou těsta.Necháme kynout cca 1 hodinu.Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 minut dozlatova.Na polevu v misce smícháme moučkový cukr, mléko a vanilkový extrakt. Polevou ozdobíme upečený věnec dokud je ještě lehce teplý.
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz
Autor: chute-sveta.cz (Jarka) | |
Datum vložení: 11.09.2015 12:19 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz