TopRecepty.cz

Klasický cheesecake


Klasický cheesecake

Suroviny

Na korpus:
130 g máslových BEBE sušenek rozemletých na jemno
75 g másla rozpuštěného
50 g krupicového cukru
1/4 KL soli

Na náplň:
125 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová) pokojové teploty
300 g krupicového cukru
1 KL jemně nastrouhané citronové kůry
1 PL čerstvě vymačkané citronové šťávy
1/2 KL soli
4 vejce
230 g kysané smetany

Postup

korpus:
1. Předehřejeme troubu na 180°C.
2. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, cukrem a solí.
3. Dno dortové formy vel. 24 cm. vyložíme pečícím papírem a směs vtlačíme na dno.
4. Pečeme v předehřáté troubě cca 12 - 15 minut, necháme zcela vychladnout.
5. Teplotu trouby snížíme na 160°C.
náplň:
6. V míse kuchyňského robotu ušleháme smetanový sýr dohladka.
7. Postupně přidáváme cukr a po každém přidání řádně prošleháme.
8. Přidáme vejce, jedno po druhém, a promícháme.
9. Vmícháme citronovou kůru, šťávu a sůl. Opět dobře prošleháme.
10. Nakonec přidáme kysanou smetanu, ale už promícháme jen lehce, aby se suroviny dobře spojily.
pečení:
11. Dno pečící formy s vychlazeným korpusem zabalíme do alobalu tak, aby se do formy nedostala voda a alobal dosahoval cca 5 cm výšky po stranách.
12. Do větší kulaté pečící formy** (nebo jakékoliv zapékací formy, do které se pohodlně vejde forma s korpusem) dáme formu s korpusem. Na korpus nalijeme náplň, lehce uhladíme.
13. Do velké pečící formy nalijeme vroucí vodu tak, aby dosahovala přibližně do poloviny pečící formy s dortem a cca 2 - 3 cm pod okraj alobalu.
14. Opatrně vložíme do trouby.
15. Pečeme 1 hodinu a 45 minut.
16. Troubu vypneme a dveře necháme mírně pootevřené.
17. Po 20 minutách vyndáme dort z vodní lázně a okraj dortu ořízneme špičkou nože,.,
18. Necháme zcela vychladit při pokojové teplotě a nakonec přes noc v lednici.
19. Krájíme ostrým nožem, který před každým řezem vždy namočíme do horké vody a řádně osušíme.
20. Podáváme jen tak nebo třeba s borůvkovou nebo jahodovou omáčkou.
* "Levnější" varianty se stejným výsledkem dosáhneme použitím plnotučného tvarohu. (Mám vyzkoušeno). Jen doporučuji nechat tvaroh přibližně 1 hodinu vykapat přes jemné sítko, abychom ho zbavily přebytečné vody.

**Já používám skleněnou kulatou zapékací formu z Ikea, průměr cca 30 cm. Teď už ji bohužel nemají v nabídce.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

autor Autor: chute-sveta.cz (Jarka)
Datum vložení Datum vložení: 13.09.2015 17:54

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz