Na korpus:
225 g máslových sušenek
113 g másla
100 g cukru
1/4 lžičky soli
Náplň:
1125 g plnotučného tvarohu
350 g krupicového cukru
3 lžíce hladké mouky
1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry
5 vajec
2 žloutky
1/2 lžičky vanilkového extraktu
Třešňová poleva:
250 g vypeckovaných třešní (i zmrazených, ale rozmrazených)
30 ml citronové šťávy
50 g krupicového cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
120 ml vody
Sušenky rozemeleme (nadrtíme) najemno. Poté je smícháme s rozpuštěným máslem, cukrem a solí.Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a sušenkovou směs vtlačíme na dno a do stran. Dáme ji do mrazáku, zatímco připravíme náplň.Tvaroh ušleháme s cukrem a moukou v kuchyňském robotu (nebo ručním mixerem) dohladka. Troubu zapneme na 250 °C.Do tvarohu přidáme vanilkový extrakt, pak celá vejce a žloutky, jedno po druhém a šleháme na nízké rychlosti.Do větší zapékací formy (nebo na plech) dáme formu s korpusem. Na korpus nalijeme náplň, lehce uhladíme.Pečeme 15-20 minut, nebo dokud se dort lehce nenafoukne.Pak teplotu snížíme na 95 °C a pečeme dalších 60 minut.Dort vyndáme z trouby a okraj dortu ořízneme špičkou nože, abychom uvolnili korpus z formy.Lehce přikryjeme a necháme vychladnout při pokojové teplotě cca 1 hodinu, potom vychladíme v lednici alespoň 6 hodin, ideálně přes noc.Třešňová poleva: všechny suroviny smícháme ve středně velkém hrnci. Přivedeme k varu. Jakmile se směs začne vařit, vaříme cca 2-3 minuty.Sundáme z plotny a necháme zcela vychladnout.
Nalijeme na vychlazený dort a necháme znovu vychladit.Krájíme ostrým nožem, který před každým řezem vždy namočíme do horké vody a řádně osušíme.
Pro variantu klasického New York Style Cheesecaku použijeme smetanový sýr, např. Philadelphia nebo Lučina smetanová
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz
Autor: chute-sveta.cz (Jarka) | |
Datum vložení: 19.09.2015 09:05 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz