Na těsto:
25 -30 g čerstvého droždí (trochu víc, než půlka kostky)
3/4 hrnku (180 ml) teplé vody
1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
1 ČL soli
1/4 hrnku (60 ml) podmáslí
1 vejce
1/3 hrnku (80 ml) rostlinného oleje
4,5 hrnku (560 g) hladké mouky
Na náplň:
1/2 hrnku (113 g) másla změklého
1,25 hrnku (250 g) hnědého třtinového cukru
2,5 PL mleté skořice
2 PL kukuřičného škrobu
Na polevu:
56 g smetanového sýra např. Philadelphia, pokojové teploty
1/4 hrnku (56 g) másla změklého
1 KL vanilkového extraktu
1/2 PL kukuřičného sirupu
1 KL čerstvě vymačkané citrónové kůry
1,25 hrnku (156 g) moučkového cukru
Těsto: do mísy kuchyňského robotu nalijeme teplou vodu, přidáme 1 PL krupicového cukru a rozdrobíme droždí. Promícháme a necháme stát cca 10 minut, dokud droždí nezačne "pracovat."Potom nasadíme na robot hnětací hák, přidáme zbývající cukr a sůl a promícháme.V malé míse smícháme podmáslí, oleo a vejce a řádně prošleháme, až se všechny suroviny spojí. Nalijeme do mísy kuchyňkého robotu ke směsi droždí. Promícháme.Začneme postupně přidávat mouku. Nejdříve 2 hrnky (250 g) a promícháme na nízký stupeň, dokud se mouka nevstřebá. Následně přidáme 1 hrnek (125 g) a promícháme. Potom už začneme dávat pozor a budeme přidávat jen po 1/2 hrnku (60 g). Těsto by mělo být lehce lepkavé, ale ne tak lepkavé, aby se lepilo na prsty, když na něj sáhnete. Těsto začnete pořádně hníst - na vyšším stupni, až je pořádně uhnětené, cca 5 minut. Uhněteme vláčné těsto.Těsto vložíme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout, cca 1-2 hodiny.Náplň: všechny suroviny smícháme v misce.Příprava šneků: jakmile je těsto vykynuté, začneme připravovat šneky.Po vykynutí těsto přendáme na vál a vyválíme z něho obdélník velikosti 50 cm na 60 až 70 cm.Rovnoměrně na něj namažeme změklé máslo, posypeme skořicovou směsí a lehce uválíme válečkem.Těsto pevně srolujeme a srolované nakrájíme na 12 kousků, cca 3 cm široké (podle délky válečku).Zapékací mísu (nebo hluboký pečící plech), ideálně velikosti 35 x 25 cm vyložíme pečicím papírem.Nařezané šneky do něj naskládáme tak, aby se jen velmi lehce nebo vůbec dotýkaly. Přikryjeme volně utěrkou a necháme opět vykynout, cca 1 hodinu.Mezitím předehřejeme troubu na 180°C.Vykynuté šneky pečeme cca 35 - 45 minut. Pokud začnou šneky brzy tmavnout, položíme na ně volně alobal nebo pečící papír.Poleva a dokončení: V míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixerem) ulšeháme máslo se smetanovým sýrem, přidáme vanilku, sirup a citrónovou šťávu. Prošleháme.Postupně vmícháme moučkový cukr. Řádně prošleháme, cca 5 minut na středním stupni.Polovinu připravené polevy nalijeme na z trouby vytažené šneky (poleva proteče dovnitř). Šneky necháme lehce vychladnout, cca 20 minut a nalijeme na ně zbývající polevu. Ta by měla již zůstat na šnecích.Podáváme ideálně čerstvé, jen lehce vychlazené.Uchováváme při pokojové teplotě, cca 2-3 dny nebo v lednici cca 3-5 dní. Pro lepší zážitek necháme v mikrovlnné troubě rozehřát cca 30 vteřin.
Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz
Autor: chute-sveta.cz (Jarka) | |
Datum vložení: 14.09.2015 23:09 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz