TopRecepty.cz

Mandlový mazanec


Mandlový mazanec

Suroviny

500 g polohrubé mouky výběrové s vysokým obsahem lepku
200-250 ml mléka vlažného
1 kostka (42 g) čerstvého droždí
125 g krupicového cukru
50 g mletých loupaných mandlí
140 g másla nakrájeného změklého
1/4 lžičky soli
nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
3 žloutky
1 vejce
50 g pokrájených oloupaných mandlí (ořechů)
50 g rozinek namočených
1,5 sáčku kypřicího prášku
hrst spařených oloupaných mandlí
hrst spařených rozinek
1 prošlehané vejce na potření
cukr moučka na poprášení

Postup

Rozinky namočíme alespoň na 30 minut do horké vody. Zvlášť namočíme na 30 minut do horké vody pokrájené mandle nebo ořechy..Mouku prosijte do mísy, udělejte v ní důlek, vlijte 180–200 ml vlažného mléka, rozdrobte do něj droždí, posypte moukou a nechte vzejít kvásek; bude to trvat půl hodiny i déle. Pak přidejte cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, máslo, sůl a citronovou kůru.Rukama či vařečkou vypracujte vláčné, ale pružné a pevné těsto (v případě potřeby přilijte další mléko, nebo přisypte pár hrstek mouky, klidně i hladké). Těsto pořádně propracujte (10–15 minut) a pak přidejte většinu krájených mandlí (nebo všechny, jestli je nechcete navrch) a důkladně prohněťte.Těsto poprašte moukou a nechte ho v míse zakryté čistou utěrkou vykynout aspoň na dvojnásobek; trvá to 1,5–3 hodiny.Vykynuté těsto prohněťte, zapracujte rozinky a vytvarujte 1–2 bochánky. Posaďte je na plech vyložený papírem na pečení a nechte opět kynout; nejméně 30 minut, ale klidně i hodinu. Mezitím zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.Pak bochánek/bochánky potřete vejcem a následně nařízněte do kříže, a chcete-li, posypte krájenými mandlemi.Vložte do trouby a pečte 5 minut, pak troubu ztlumte na 150/130 °C a pečte ještě asi 55 minut (platí to, pokud pečete jeden mazanec, dva kousky se budou péct zhruba o 10 minut kratší dobu). Kdyby mazance moc rychle tmavly, zakryjte bochánky namočeným svačinovým papírem, případně při dopékání jen ztlumte troubu.Udělejte test špejlí – zapíchněte ji do mazance, a pokud vyjde úplně suchá, mazanec vyndejte i s plechem z trouby a nechte vychladnout. Před nakrojením mazanec poprašte moučkovým cukrem.Něco navíc:
Těsto můžete ovonět muškátovým květem, vanilkou či anýzem.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz
Tento recept z www.apetitonline.cz jsem letos ozkoušela poprvé. Nicméně se k němu vrátím i další rok. Mazanec byl krásně nadýchaný, neprasknul a chutnal skvěle. Mouku jsem použila hladkou, a mléka není třeba více než 200 ml.

autor Autor: Vareniste.cz (Martina)
Datum vložení Datum vložení: 18.09.2015 17:56

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz