60 g tuku
150 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
2 vejce
4 lžíce mléka
1/4 balíčku kypřícího prášku
250 g borůvek
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Drobenka:
40 g tuku
40 g moučkového cukru
60 g hrubé mouky
vanilkový cukr
Změklý tuk utřeme s polovinou cukru, vmícháme žloutky a ušleháme v lehkou pěnu. Těsto zředíme mlékem a vmícháme polovinu prosáté mouky. Z bílků ušleháme sníh, přisypeme zbytek cukru, ušleháme dohusta a vmícháme do těsta současně se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem.
Těsto vlijeme do vymaštěné a vysypané koláčové formy, povrch uhladíme, aby těsto u okrajů bylo o málo vyšší než uprostřed. Poklademe okapanými borůvkami a posypeme drobenkou.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Tento koláč dělával můj taťka, když jsem byla malá holka a měla jsem ho vždycky strašně ráda. Vždycky když ho upeču, je to taková nostalgie...nikde jsem nikdy neměla lepší než je tento.
Množství borůvek a posypky si může každý zvolit sám. Stejně tak délka pečení záleží na typu trouby. Většinou ji vyhřívám na 180 a pak po 15-20 minutách zkontroluji a dopékám podle potřeby.
Na fotce je koláč bez drobenky, protože jsem ji už neměla. Zároveň jsem nahradila klasickou mouku celozrnnou a cukr moučka kokosovým palmovým cukrem a nemá to chybu! :-)
S celozrnnou moukou bude těsto trochu hutnější a sníh nepůjde vmíchat tak lehce jako u normálního těsta. Vzala jsem si na to šlehač a těstu to neuškodilo, naopak bylo nakonec krásně jemné a do formy se pak dobře rozetřelo.
Autor: Johanka128 (Jana Michalenková) | |
Datum vložení: 23.09.2015 21:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz