150 g jáhel
cca 300 ml rostlinného mléka
3 lžíce cukru
5 lžic šáchorové mouky
2 lžíce strouhaného kokosu
Na dochucení:
vanilka
skořice
kakao
strouhaný kokos na obalení
Jáhly důkladně promyjeme horkou vodou, pokud jsou starší, spaříme je. Poté je zalijeme rostlinným mlékem, přivedeme k varu a na nejnižším stupni vaříme asi 15 minut. Ke konci vaření hlídáme, aby se jáhly nepřipálily, ale přiléváme jen minimum tekutiny, abychom získali hodně hustou kaši. Když jsou jáhly měkké, kaši osladíme, vmícháme šáchor a kokos, případně na ochucení vanilku, skořici nebo kakao a necháme vychladnout. Poté z hmoty formujeme navlhčenýma rukama kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Skladujeme v lednici.
Šáchor (zemní mandle, tygří ořechy) je skvělou náhražkou ořechů pro všechny alergiky. Celé hlízky připomínají seschlý lískový oříšek, jedí se čerstvé nebo pražené, často se melou na vločky nebo moučku a používají se všude tam, kde běžné ořechy. Kromě toho, že dobře chutnají, dodávají našemu tělu vlákninu, rutin, vitamin E a spoustu dalších prospěšných látek.
Šáchorovou mouku dodává firma Adveni Medical: http://eshop.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-p...
Nealergici mohou místo šáchoru použít jemně umleté ořechy.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Autor: petram | |
Datum vložení: 05.10.2015 21:03 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz