Těsto:
1 kg polohrubé mouky
30 g čerstvého droždí
350 ml vlažného mléka (i více, podle potřeby)
120 g másla
100 g cukru krupice
2 žloutky
1 špetka soli
Dále:
1 vejce na potření
máslo na vymazání plechu
tekutý med
moučkový cukr
Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli.Žloutky utřeme do pěny a spolu se změklým máslem přidáme k mouce a kvásku. Podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě.Z těsta nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 20 cm dlouhé, a stáčíme do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do esíček, uzlů, kuřátek apod.Klademe je na pomaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě mírně vykynout.Poté potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C.Po upečení, ještě horké, je potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem. Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem.
Recept je z Velikonoční kuchařky a dělám každý rok. Dnes jsem zkusila zadělat u mamky v pekárně a moc mile mě to překvapilo. Dala jsem do pekárny v tomto pořadí: vlažné mléko, změklé máslo (ne tekuté), žloutky, cukr, sůl, polohrubá mouka, rozdrobené droždí. Nastavila jsem program Těsto a při míchání jen dolévala dalším mlékem dle potřeby. Těsto se hezky umíchalo do hladka, vykynulo tak, že skoro uteklo z pekárny a když jsem ho vyklopila na stůl, zůstala nádoba z pekárny čistá, nic se nepřilepilo. Krásně se s těstem pracovalo a myslím, že u tohoto způsobu zadělávání jidášů už zůstanu.
Autor: mirca75 | |
Datum vložení: 10.04.2009 22:11 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz