250 g polohrubé mouky
12 g droždí (kvasnic)
1 žloutek
35 g práškového cukru (cukr moučka)
35 g tuku (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo)
1,5 dl mléka
1/4 balíčku vanilkového cukru
1/4 čajová lžička soli
kůra z 1/2 citrónu
cca 400 g arónie
hrst krystalového cukru
Do misky dáme kvasnice a rozmícháme je s 1 ČL cukru. Potom přidáme 2 PL mouky a 2 PL vlahého mléka, promícháme a necháme vykynout.
Do misy dáme mouku, přidáme kvásek, teplé mléko se žloutkem, sůl, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru.
Nakonec přidáme tuk (máslo, olej, rostlinný tuk, sádlo) a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout na teplé místo.
Po vykynutí rozválíme, dáme na pomaštěný plech a na to poukládáme kuličky aronie, promíchané s krystalovým cukrem (s cukrem promíchat těsně předtím, než je dáme na těsto). Na povrch koláče dáme klasickou drobenku z tuku, cukru a mouky.
Na drobenku dáme mletou skořici pro lepší vůni. Pro zlepšení chutě je možné přidat k aronii odpeckované rozpůlené švestky.
Arónie černoplodá je keř s neuveřiteľnou každoroční plodivostí. Plody jsou léčivé, obsahují vitamíny A, C,P,PP, B2,B9,E a množství minerálních látek. Na podzim se listy keře krásně vybarví.
Autor: paulpaul (Pavel Karas) | |
Datum vložení: 17.10.2015 18:53 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz