500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
80 g cukru krupice
30 g droždí
3 žloutky
5 g soli
kůra z 1 citronu
100 g rozpuštěného másla
50 g blanšírovaných mandlí (plátky nebo hranolky)
80 g rozinek namočených v rumu
Dále:
1 vejce na potření
Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažného mléka. Přidáme 1 lžičku cukru a 1 lžičku mouky (odebrané z celkového množství) a zaděláme kvásek. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít asi 15 minut.Mouku prosejeme do mísy, osolíme, přidáme cukr, žloutky, máslo, citronovou kůru, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Rozinky scedíme a necháme okapat.Vypracujeme hladké těsto, do kterého na závěr zapracujeme rozinky a mandle.Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 45-60 minut vykynout na teplém místě.Po vykynutí přesuneme těsto na vál a vytvarujeme z něj bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.Mazanec necháme na plechu ještě asi 45 minut dokynout. Mazanec by měl zdvojnásobit objem. Mezitím předehřejeme troubu na 170-180 °C.Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem. Navrchu nastřihneme do kříže a posypeme mandlemi.Vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 45 minut.Špejlí vyzkoušíme, jestli je těsto správně propečené. Špejle by po vytažení měla být suchá a čistá.Hotový mazanec necháme vychladnout a můžeme podávat.
![]() |
Autor: JanaDorazinova (Jana Dorazinová) |
![]() |
Datum vložení: 11.04.2009 15:22 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady