Těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
prášek do pečiva
2 lžičky skořice
1 hvězdička badyánu na jemno utlučená v hmoždíři nebo umletá - polovinu množství dáme do těsta, druhou polovinu do náplně
Náplň:
5 jablek
2 hrušky
med nebo cukr dle potřeby
2 PL rozinek (namočených do panáka rumu)
1 panák rumu
1 lžička skořice
Těsto připravíme rychlým zpracováním všech surovin. Hotové dáme na půl hodiny odležet do chladu.
Mezitím připravíme náplň: jablka i hrušky oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na plátky. Dáme do kastrolu, přidáme koření, med nebo cukr ( podle kyselosti jablek ) a na mírném ohni necháme za občasného míchání dusit do hustoty povidel. Ke konci přidáme rozinky i s rumem. Necháme vychladnout.
Dvě třetiny těsta rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Na těsto naneseme prochladlou náplň. Zbylé těsto rozválíme na silnější placku a vykrájíme různé tvary. Těmi ozdobíme povrch koláče a vše pečeme na 175°C cca 30 minut ( řídíme se zkušenostmi s vlastní troubou ). Horký koláč posypeme moučkovým cukre a necháme vychladnout.
Autor: Danca | |
Datum vložení: 01.11.2015 16:31 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz