500 g hladké mouky
3 polévkové lžíce cukru
250 ml mléka
1/2 kávové lžičky soli
100 ml oleje
1 bílek
20 g čerstvého droždí
Na švýcarky:
50 g másla
cukr a skořice podle chuti
nebo
50 g másla
cukr
mleté ořechy
žloutek a trochu mléka na potírání
Zo surovín odoberieme 100 ml mlieka, 1 PL cukru a 100 g múky. Toto mlieko mierne ohrejeme, vmiešame do neho rozdrobené droždie a cukor, múku. Vymiešame kašičku a necháme v teple pracovať aspoň 30 minút.Do zvyšnej múky vmiešame soľ, cukor, pridáme olej, vaječné bielko (len vidičkou prešľahané) a nakysnutú zmes mlieka, múky, cukru a droždia. Postupne pridáme vlažné mlieko a vypracujeme hladké elastické cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem.Potom s ním pracujeme podľa ľubovôle, ja som dnes robila švýcarky: Vykysnuté cesto som rozdelila na dve časti, každú vyvaľkala asi na 0,5 cm hrúbku. Potrela som zmäknutým maslom (na jeden diel 50 g), posypala zmesou cukru a orechov.Druhý diel som potrela maslom, posypala cukrom a škoricou. Zvinula som po dlhšej časti ako závin, pokrájala na cca 4 cm kúsky. Na plechu stáli cca 15 minút, v strede som skoro prerezala ku spodu tupou stranou nožom.Potrela som žĺtkom, zmiešaným s trochou mlieka. Piekli sa asi 15-18 min. 180°C.
Cesto je ľahké a pružné, dobre sa s ním pracuje, stačí naozaj málo podsypávať. Upečené je mäkké a pečivo chutné aj na druhý deň.
Mamka ma kedysi učila - do cesta kysnutého len žĺtka, aby nebolo tvrdé. V tureckých receptoch som sa stretla s cestom, kde sa do cesta dávajú len bielka, žĺtka sa používajú na potieranie. Tento môj recept vznikol úpravou "klasického vajíčkového" receptu.
Autor: magdalenka | |
Datum vložení: 10.11.2015 20:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz