Těsto:
400 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
300 g brambor
2 vejce
80 g moučkového cukru
2 lžíce majonézy
1 lžíce rumu
1/2 lžičky soli
citronová kůra (dle chuti)
Omládek:
250 ml mléka
1 lžička cukru
42 g droždí
Náplň (dle chuti):
povidla
perník na strouhání
skořice
cukr
Dále:
olej na smažení
máslo
rum
Brambory uvaříme ve slupce den předem, necháme vychladnout a oloupeme.Jako první připravíme omládek z vlažného mléka, cukru a droždí. Smícháme všechny suroviny a necháme v teple vzejít asi 20 minut.Do mísy dáme předem uvařené a již oloupané a najemno nastrouhané brambory, prosátou mouku a zbytek surovin, včetně vzešlého omládku. Vymícháme těsto, které dáme na teplé místo vykynout. Je dobré těsto po vykynutí ještě jednou promísit a dát znovu kynout.Mezitím smícháme povidla se strouhaným perníkem, skořicí a trochou cukru.Po vykynutí těsta z něj odkrajujeme lžící kousky. Na pomoučeném vále každý prsty roztáhneme. Těsto je díky bramborám lepivější, tak je třeba podsypávat moukou. Každý kousek naplníme připravenými povidly a zabalíme. Necháme ještě chvíli vykynout.Koblížky můžeme usmažit na oleji nebo upéct v troubě. Zvolíme-li pečení, je dobré je hned po vytažení z trouby pomazat rozpuštěným máslem s rumem. Pečeme na 180 °C asi 30 minut do zlatova.V opačném případě smažíme v rozehřátem oleji do zlatova z obou stran. Po usmažení necháme okapat na papírovém ubrousku.
Na fotkách je vidět rozdíl smažených a pečených, ale obojí jsou jako peříčko.
![]() |
Autor: mika59 |
![]() |
Datum vložení: 14.11.2015 15:09 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady