TopRecepty.cz

Křehký strouhaný jablečný koláč


Křehký strouhaný jablečný koláč

Suroviny

Těsto:
1 kg polohrubé mouky
4 lžíce cukru moučka
3 kypřící prášky do pečiva
3 vejce
14 lžic mléka
500 g Hery
kůra z 1 citronu
šťáva z 1/2 citronu
Náplň:
7 větších jablek
2 vanilkové pudinky v prášku
cukr moučka (dle chuti)
mletá skořice (dle chuti)

Postup

Do větší mísy nasypeme mouku, cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a promícháme.Přidáme vejce, lehce ohřáté mléko, Heru pokojové teploty nakrájenou na silnější plátky a šťávu z citronu.Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dvě poloviny a zabalíme do potravinářské fólie. Dáme na půl hodiny odležet do lednice.Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme nahrubo. Pocukrujeme dle chuti, přidáme skořici, pudinky a promícháme. Přebytečnou šťávu vylijeme.Plech vymažeme olejem. První polovinu těsta vyválíme na velikost plechu a přeneseme. Pokud se těsto špatně válí, natrháme ho na kousky a vmačkáme po celém obvodu plechu a nakonec vyplníme dno.Může se stát, že je těsto víc lepivé. V takovém případě, aby se s ním lépe pracovalo, stačí občas pocukrovat ruce. Pokud nám na zaplnění plechu kousek těsta schází, použijeme těsto z druhé poloviny.Na takto připravený plech s těstem rovnoměrně rozprostřeme jablka.Jako poslední vrstvu nastrouháme nahrubo druhou polovinu těsta.Pečeme na horní-spodní ohřev při teplotě 170 °C asi 60 minut. Krájíme vychladlé.

Poznámka

Tento rozpis vyjde přesně na plech o rozměrech 36 x 30,5 x 4 cm. Pudink se přidává ve formě prášku do syrových nastrouhaných jablek, nemění to jejich chuť a přitom po upečení a vychladnutí drží jablka krásně tvar, i když je jich vysoká vrstva.

autor Autor: Jarka Ax (Jaroslava Axmannová)
Datum vložení Datum vložení: 19.11.2015 01:00

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz