2 tvrdé hrušky
200 g cukr krystal
0,3 l voda
0,3 l bílé víno
3 kousky skořice
10 hřebíčků
voda a víno podle velikosti hrušek a kastrolku aby byly potopené.
Na omáčku:
4 žloutky
250 ml smetany 33%
50 g. cukru
1 vanilkový lusk
Na karamel:
200 g cukr krystal
120 g másla
podle potřeby smetanu
pečící papír
Na dozdobení borůvkovou nebo jakoukoliv zavařeninu rozmíchanou s trochou cukrového sirupu
Hrušky oloupeme rozkrojíme a vyndáme jádřinec. V hrnku svaříme cukr s vodou, vínem a kořením, vložíme hrušky a necháme táhnout asi 20 minut. Vše uložíme do lahve s víčkem zalijeme tím sirupem a necháme vychladnout (vydrží tam i 4 měsíce).Misku dáme do vodní lázně a v ní šleháme žloutky s cukrem a přidáváme šlehačku. Z vanilky přidáme setřená semínka a mícháme do zhoustnutí. Kdo si netroufá, tak uvaří řídký vanilkový puding.Na karamel rozpustíme máslo a přidáme cukr uvaříme karamel a z toho 1/2 nabíráme lžíci a cik cak všelijak nalijeme na pečící papír a necháme ztuhnout.Do ostatního nalijeme smetanu a mícháme až se spojí a bude tekutý ten přelijeme do nějakého pohárku nebo skleničky. 1/2 hrušky dáme na talířek ozdobíme omáčkou a tekutým karamelem. Tuhý karamel použijeme také na ozdobu. Přidáme lístky máty a podáváme.
Pro dámy je možno omáčku nahradit Vaječným likérem.
Autor: jan.alois (Honza Alois) | |
Datum vložení: 06.12.2015 20:02 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz