TopRecepty.cz

Drážďanská štola-miništola v hrnku


Drážďanská štola-miništola v hrnku

Suroviny

425 g hladké mouky
1 balení sušeného droždí
75 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
muškátový oříšek
1/2 čajové lžičky skořice
1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
špetka kardamomu a muškátového oříšku
citronová kůra strouhaná
1/4 čtvrt lžičky soli
1 žloutek
200 ml mléka
125 g másla
50 g sekaných mandlí
100 g rozinek
100 g kandované pomerančové kůry nebo citronové kůry
1 polévková lžíce rumu (pokud máte rozinky namočené v rumu tak už rum nedávat)
marcipán
Na potření a posypání:
50 g másla
vanilkový cukr

Postup

Do mísy dáme mouku, cukry, sůl, sušené droždí a promísíme.
Přidáme vejce, rozehřáté máslo, vlažné mléko a uhněteme hladké těsto. Ideální je použít na hnětení těsta domácí pekárnu nebo robota s metlami.
Když je těsto uhnětené, přidáme sekané mandle, rozinky, pomerančovou kůru a opět dobře propracujeme-uhněteme.
Těsto přendáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě.
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzdušnou na 160 °C).

Štola:
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné pracovní desce na obdélník cca 30x20cm.
Marcipán nejdříve prohněteme a vytvarujeme do dlouhého válečku, položíme ho na těsto a uděláme-stočíme štolu.
Štolu položíme na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě cca půl hodiny na teplém místě , pak jí dáme do trouby a pečeme 45-50 minut.
Vyndáme štolu z trouby a ještě horkou potřeme máslem a posypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.

Hrnky s miništolou:
Vnitřky hrnků dobře vymažeme máslem.
Těsto po vykynutí vyklopíme na pomouněnou pracovní desku, prohněteme, vytvarujeme šišku, kterou rozdělíme na šest stejných dílků.
Jednotlivé dílky rukou stlačíme, na střed položíme kuličku marcipánu a uděláme bochánek, který vložíme do vymazaného hrnečku.
Těsto v hrnkách necháme opět na teplém místě vykynout-cca půl hodiny.
Hrnečky s těstem vložíme do trouby a pečeme cca 35 minut. Po upečení vyndáme z trouby a ještě horké miništoly potřeme rozpuštěným máslem a posypeme vanilkovým cukrem.
Po vychladnutí hrnky zabalíme do celofánu a ozdobíme;-)

Poznámka

Uvedené množství je na jednu menší štolu nebo na 6 ks hrnků s miništolami.
Také můžete z těsta udělat menší bochánky, dát do nich kuličku marcipánu, potřít je bílkem a obalit v mandlových lupíncích.
Bochánky pečeme kratší dobu než miništoly-cca 20-25 minut.

autor Autor: radiator (Míla)
Datum vložení Datum vložení: 15.12.2015 19:25

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz