Těsto (chlebíčková forma dlouhá 24 cm):
150 ml mléka
20 g droždí
50 g krupicového cukru
1 PL cukru na kvásek
320 g hladké mouky
30 g másla + na vymazání formy a pomazání těsta
2 žloutky
špetka soli
Maková náplň:
120 g mletého máku (doporučuji umlít si mák doma, čerstvý chutná mnohem lépe)
40 g cukru
300 ml mléka
50 ml rumu
1/2 čajové lžička skořice
100 g povidel
30 g hořké čokolády
Mléko ohřejte, aby bylo teplé, ale aby nebylo horké.
Droždí nadrobte do misky a smíchejte se lžící cukru. Když droždí povolí, přilijte asi ½ mléka a lžíci mouky, rozmíchejte. Misku přikryjte a nechte vzejít kvásek (bude to trvat asi 15 minut).
Ve zbytku mléka rozehřejte na kostičky pokrájené máslo.
V míse promíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte žloutky, mléko s máslem a vzešlý kvásek. Vypracujte pružné těsto. Vložte do mísy, přikryjte utěrkou a dejte na ¾ hodiny kynout na teplném místě.
Do kastrůlku nasypte mák a cukr, přilijte mléko a rum, přidejte skořici a za občasného míchání vařte 10-15 minut do zhoustnutí. Náplň stáhněte z plotny ve chvíli, kdy se „trhá“.
Do makové směsi přimíchejte povidla a čokoládu. Nechte zchladnout.
Rozehřejte troubu na 175⁰C. Formu pečlivě vymažte máslem.
Těsto prohněťte a vyválejte na plát 24x30 cm. Kratší strana nesmí být širší než forma.
Plát potřete náplní, z jedné stran nechte pruh nenamazaný. Srolujte ( začněte od namazané strany). Opatrně přendejte roládu do formy. Místo, kde je spoj, půjde na dno formy jako první.
Povrch pomažte změklým nebo rozpuštěným máslem. Vložte do trouby a pečte 45 – 50 minut.
Další mé recepty najdete na: http://www.vareniste.cz/
Autor: Vareniste.cz (Martina) | |
Datum vložení: 02.01.2016 11:18 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz