Těsto:
250 ml kefíru (nebo podmáslí)
1 vejce
50 g rozpuštěného másla
2 lžíce rumu
1 špetka soli
500 g polohrubé mouky
2 lžíce cukru
20 g čerstvého droždí
Náplň:
5-6 jablek
1 lžíce hnědého cukru
2 lžičky vanilkového pudinkového prášku
skořice
1 hrst rozinek
1 vejce na potření
troška hnědého cukru na posyp
Těsto uděláme v domácí pekárně: Do pekárny vložíme suroviny na těsto v uvedeném pořadí a zapneme program na kynuté těsto.Hotové vykynuté těsto rozdělíme na třetiny a každou třetinu postupně vyválíme a vykrájíme z ní kolečka.Odkrojky těsta spolu prohněteme a také vyválíme. Vyváleným zbytkem těsta vyložíme dortovou formu.Jablka přepůlíme, vybereme si asi tři hezké půlky, ty odložíme stranou. Zbytek jablek oloupeme a nahrubo nastrouháme. Vmícháme lžíci cukru, špetku skořice, pudinkový prášek a propláchnuté okapané rozinky.Strouhaná jablka navrstvíme na těsto ve formě.Odložené neoloupané půlky jablek nakrájíme na tenoučké plátky. Vezmeme vždy jedno vykrojené kolečko těsta, přiložíme plátek jablka, kolečko přepůlíme a konce z obou stran dobře k sobě přimáčkneme, utvoříme z těsta jakousi slzičku.Takto postupně zpracujeme všechna připravená kolečka. Hotové slzičky naskládáme dokola od kraje do středu na jablečnou náplň ve formě.Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme hnědým cukrem.Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40-45 minut.Před podáváním necháme dobře vychladit a můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.Vychlazený báječně chutná s troškou zakysané smetany.
Autor: Angel 666 (Jitka K.) | |
Datum vložení: 05.01.2016 18:48 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz