300 g hladké mouky
22 g droždí
1 vejce
100 ml mléka
70 g másla
40 g moučkového cukru
1 špetka soli
rozinky namočené do červeného vína (dle chuti)
vlašské oříšky
1 žloutek (na potření)
Máslo necháme povolit a rozinky namočíme do vína.Nejdříve připravíme kvásek. Do půlky vlažného mléka jsem rozdrobímea kvasnice, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kváse, na teplém místě u topení asi 10 minut.Mezitím co kyne kvásek, prosejeme mouku, přidáme cukr, špetku soli, změklé máslo a směs promícháme.Do sypké směsi přidáme vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek.Těsto vařečkou zpracovávme do hladké konzistence. Těsto ze začátku lepí, ale hnětením se lepit přestane.V misce necháme těsto kynout asi 2 hodiny na teplém místě. Těsto zvětší svůj objem asi 2,5x.Bykynuté těsto přemístíme z mísy na pracovní plochu a zapracujeme namočené rozinky. Těsto rozdělíme na 3, 2 a 1 část. Troubu rozehřejeme na 200 °C.Z částí těsta vyválíme válečky a zapleteme vánočku.Vánočku položíme na plech vyložený pečicím papírem, pomašlujeme žloutkem a posypeme vlašskými ořechy. Zafixujeme špejlemi a necháme na plechu ještě asi 15 minut dokynout.Vložíme do trouby a prvních 5 minut pečeme na 200 °C, poté snížíme teplotu na 170 °C, a pečeme 35 minut v horkovzdušné troubě.
VÁNOČKU JSEM PEKLA POPRVÉ.
Vánočka je chuťově dobrá, měkká, vláčná, ale rozjela se mi. Možná byla špatně zafixovaná špejlemi nebo bylo těsto málo hutné. Chtěla jsem hodně nadýchanou, nadýchaná byla, ale ještě bych si ji přála více.
![]() |
Autor: Marri ( Mart) |
![]() |
Datum vložení: 06.01.2016 14:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady