250 g hladké mouky
400 g polohrubé mouky
62 g sádla
62 g másla
2 žloutky
100 g cukru moučka
250 ml vlažné vody
42 g čerstvé droždí
1 hrst brusinek naložených v rumu
1 špetka soli
1 špetka mletého muškátového oříšku
1 lžička vanilkového cukru
1 lžička strouhané citronové kůry
Z 1 lžičky vlažné vody, 1 lžičky cukru, 1 lžičky mouky a celého rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek.Cukr a 2 žloutky utřeme do pěny.Smícháme prosáté mouky, nastrouhanou kůru z citronu, vanilkový cukr, špetku soli a muškátový ořech.Nakrájíme sádlo a máslo na kostičky a necháme povolit.Do misky se sypkou směsí přidáme utřený cukr se žloutky, rozpuštěné sádlo s máslem, vzešlý kvásek, brusinky a postupně přiléváme vlažnou vodu a zpracováváme těsto.Necháme jsem jej kynout na teplém místě 1 hodinu, poté ještě jednou propracujeme a opět necháme 1 hodinu kynoutTěsto rozdělíme na části a zapleteme vánočku.Na plechuji zafixujeme špejlemi a necháme kynout alespoň 45 minut.Pečeme v horkovzdušné troubě na 180 °C zhruba 45 minut.
Na doporučení od zkušených z TOPreceptů, jsem nedala mléko, ale raději vodu, pouze žloutek a ne celá vejce, mouku jsem použila nejen hladkou ale i polohrubou, přidala jsem napůl sádlo a další radou bylo dvojité zpracování a kynutí. Musím říct, že to byly rady nad zlato. Chválit sám sebe je divné, ale tato vánočka je prostě téměř perfektní. Děkuji moc, teta, která je cukrářka, nevěřila vlastním chuťovým buňkám.
![]() |
Autor: Marri ( Mart) |
![]() |
Datum vložení: 16.01.2016 07:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady