250 g hladké mouky
400 g polohrubé mouky
62 g sádla
62 g másla
2 žloutky
100 g cukru moučka
250 ml vlažné vody
42 g čerstvé droždí
hrst brusinek naložených v rumu
špetka soli
špetka muškátového oříšku
lžička vanilínového cukru
lžička strouhané kůry z citronu
1.) ze lžičky vlažné vody, lžičky cukru, špetky soli a lžičky mouky a celého rozdrobeného droždí nechám vzejít kvásek
2.) cukr moučku a 2 žloutky utřu do pěny
3.) smíchám prosáté mouky, nastrouhanou kůru z citronu, vanilínový cukr a muškátový ořech
4.) nakrájím si sádlo a máslo na kostičky a nechám lehce rozehřát
5.) do misky se sypkou směsí přidám utřený cukr s vejci, rozpuštěné sádlo s máslem, vzešlý kvásek, brusinky a postupně přilévám vlažnou vodu a zpracovávám těsto
6.) nechala jsem jej kynout na teplém místě 1 hodinu, poté jsem jej ještě jednou zpracovala a opět nechala kynout další 3 hodiny
7.) těsto jsem si rozdělila na části a zapletla vánočku
8.) na plechu jsem ji fixovala špejlemi, po předchozích vánočce, která se mi rozjela, jsem to raději nechtěla riskovat
9.) peču v horkovzdušné troubě na 180 °C zhruba 45 minut
Na doporučení od zkušených z TOPreceptů, jsem nedala mléko, ale raději vodu, pouze žloutek a ne celá vejce, mouku jsem použila nejen hladkou ale i polohrubou, přidala jsem napůl sádlo a další radou bylo dvojité zpracování a kynutí. Musím říct, že to byly rady nad zlato. Chválit sám sebe je divné, ale tato vánočka je prostě téměř perfektní. Děkuji moc, teta, která je cukrářka, nevěřila vlastním chuťovým buňkám.
Autor: Marri ( Mart) | |
Datum vložení: 16.01.2016 07:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz