500 g hladké mouky
160 g čerstvého másla
2 vejce
100 g třtinového cukru
250 ml vlažného mléka
1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
1 špetka soli
1 hrst rozinek
plátky mandlí
Droždí rozdrobíme, přidáme lžičku cukru a rozmícháme. Přidáme vlažné mléko, lžíci mouky a promícháme. Necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.Máslo rozpustíme v mikrovlnce. Do mísy nasypeme mouku, přidáme jedno vejce, cukr, špetku soli, mléko a rozpuštěné máslo.Přidáme hotový kvásek, zapneme robota a necháme ho vypracovat vláčné těsto. Před koncem hnětení přidáme rozinky a těsto necháme zhruba hodinku kynout na teplém místě.Vykynuté těsto rozdělíme na tolik částí, podle toho z kolika pramenů ji budete plést. Těsto rozdělíme na 9 částí, ze kterých vyválíme jednotlivé prameny. Vánočku můžeme péct i ve formě.Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.Ze 4 pramenů upleteme základnu, kterou přeneseme na připravený plech. Doprostřed základny uděláme dlaní rýhu. Ze 3 pramenů upleteme cop, který přeneseme na základnu. Opět uděláme dlaní rýhu. Z posledních 2 pramenů upleteme vrchní díl, který dáme navrch vánočky.Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandličkami. Plech vložíme do trouby a pečeme na 170 °C zhruba 15 minut. Poté teplotu snížíme a dopékáme 50 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.
Blog o zdravém vaření jedné potrhlé blogerky :-)
http://cookingwithsusa.blogspot.cz/
![]() |
Autor: Susa |
![]() |
Datum vložení: 25.01.2016 10:18 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady