TopRecepty.cz

Fíkovo-ostružinový podzimní koláč


Fíkovo-ostružinový podzimní koláč

Suroviny

Korpus:
1,5 hrnku mandlí
3/4 hrnku strouhaného kokosu
7 velkých (medjoul) měkkých datlí
3 lžíce kokosového oleje
2-3 lžíce kvalitního (ideálně fairtrade) kakaa

Krém:
200 g (bio)tofu natural
3/4 hrnku kešu ořechů
šťáva z 1 velkého citrónu
3/4 hrnku mandlového mléka
semínka z vanilkového lusku
400 ml kokosového mléka skladovaná nejméně 4 hodiny v lednici - vyberte takové mléko, které dobře tuhne (doporučuji zn. Albert Quality)
javorový sirup (nebo jiné sladidlo)
7 zralých fíků
250 g ostružin
opražené lískové ořechy

Postup

Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si formu na koláč s vyndávacím dnem.Mandle (můžete použít natural nebo lehce opražené) a kokos vložte do mixéru (typu sekáček - foodprocessor) a rozmixujte na jemnou moučku.Přidejte kokosový olej a kakao a párkrát zapulzujte mixérem. Nakonec přidejte datle (nezapomeňte z nich vyndat pecku!). Pokud nejsou vaše datle měkké, doporučuji je před přípravou krátce namočit do horké vody.Opět zapněte mixér a vše rozmixujte do jemně lepivé hmoty. Přendejte do formy na koláč a co nejlépe do ní těsto vtlačte. Snažte se ho opravdu utěsnit, aby se po upečení korpus nedrobil.Vložte do trouby a pečte 10-15 minut. Bedlivě korpus sledujte, aby se nepřipálil! Poznáte to tak, že začne příliš hnědnout na vyvýšených krajích.Řiďte se také čichem. Když to voní pěkně, koláč vyndejte, protože hrozí, že se z libé vůně brzy stane spálenina. Korpus nechte chladnout na lince a připravte krém.Tofu vybalte, opláchněte, zabalte do papírové utěrky a nechte nejméně 20 minut lisovat. Poté ho rozdrobte do mixéru, přidejte kešu oříšky, citrónovou šťávu, semínka z vanilkového lusku a trochu mandlového mléka. Rozmixujte do zcela hladkého krému.Přidejte zbytek mandlového mléka a javorový sirup dle chuti (můžete začít s čtvrt hrnkem) a opět rozmixujte. Z lednice vyndejte plechovku kokosového mléka a vydlabejte z něj tuhou kokosovou smetanu.Dále máte dvě možnosti, jak postupovat. 1) kokosovou smetanu vyšlehejte šlehačem do nadýchané šlehačky a poté jí opatrně smíchejte s tofu krémem. 2) jste líní a/nebo nemáte šlehač - ztuhlou kokosovou smetanu dejte do mixéru ke zbylým ingrediencím a opět rozmixujte.Tak jako tak výsledný krém navrstvěte na vychladlý korpus a uhlaďte. Poklaďte čerstvými fíky a ostružinami, posypte nasekanými opraženými lískovými ořechy.

Poznámka

Recepty a další zajímavosti najdete na mých stránkách
http://www.veganotic.cz/

autor Autor: veganotic (Anna)
Datum vložení Datum vložení: 31.01.2016 15:19

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz