Na slaný karamel:
200 g krupicového cukru
90 g másla
120 ml smetany ke šlehání
1 lžička soli ( já používám maldonskou, např. viz. odkaz v poznámce )
olej na potření vaflovače
Na vafle:
125 g másla
100 g krupicového cukru
2 vejce
180 g hladké mouky ( část můžeme nahradit např. špaldovou )
2-3 PL mléka
1 lžička prášku do pečiva
šťáva a kůra z jednoho citronu
1 PL jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
zakysaná smetana na ozdobení
Nejdříve připravíme slaný karamel: krupicový cukr vsypeme do kastrůlku se silným dnem a necháme ho rozpustit a zkaramelizovat do zlatavé barvy. Mícháme jen občas, aby se neutvořily hrudky. Když začne cukr vonět po karamelu, přidáme studené máslo ( pozor, pění! ) a, nyní již za stálého míchání, necháme máslo rozpustit. Poté vlijeme smetanu a na mírnějším ohni ještě chvilku provaříme. Stáhneme z ohně a vmícháme sůl, raději po troškách a vždy ji řádně rozmícháme a karamel ochutnáme.
Na vafle ušleháme máslo s cukrem a vejci, přidáme citr. šťávu i kůru, nastrouhaný zázvor a mouku prosátou s práškem do pečiva. Vše společně vyšleháme, popř. trochu zředíme mlékem, a v rozehřátém, olejem vytřeném vaflovači pečeme dozlatova.
Vafle na talíři přelijeme teplým karamelem a můžeme doplnit kopečkem zakysané smetany.
http://www.delishop.cz/art-57/maldonska-morska-sul...
Autor: Danca | |
Datum vložení: 06.02.2016 17:15 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz