500 g hladké mouky
100 g másla
200 ml mléka
50 ml smetany ke šlehání
1 vejce
100 g cukru krupice
1 kostka droždí
šafrán
mletý kardamom
špetka soli
rozinky na ozdobu
1 vejce na potření
Připravíme si kvásek - do vlažného mléka rozdrobíme kostku droždí a přidáme asi 2 lžíce cukru. Lžící utřeme dohladka a necháme kvásek 10 minut odpočívat v teple. Mezitím smícháme šafrán se smetanou a metličkou mícháme, dokud se rovnoměrně neobarví. V kastrůlku si rozpustíme máslo.
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, šafránovou smetanu, vejce, zbytek cukru, kardamom, kvásek a promícháme. Přisypeme sůl a vypracujeme pružné a nelepivé těsto. Necháme v teple kynout.
Z těsta vyválíme tenké dlouhé proužky a smotáme je do různých tvarů - esíček, šneků či copů. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut dokynout. Potřeme vejcem a ozdobíme rozinkami.
Pečeme 10-20 min dle velikosti motánků v troubě předehřáté na 200°C.
Lussekatter aneb Luciiny kočičky se ve Švédsku tradičně pečou na svátek sv. Lucie. U nás se staly natolik oblíbenými, že je peču vícekrát do roka.
Zdroj: Gurmet 11/2014
Autor: zizalka | |
Datum vložení: 08.02.2016 15:07 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz