Vodánek:
200 g hladké mouky
100 g studené vody
20 g másla
1/2 lžičky soli
Tukánek:
200 g másla
20 g hladké mouky
hladká mouka na podsypávání
Máslo necháme trochu povolit, nakrájíme ho na kostky.Na tukánek jej rychle zpracujeme s moukou, vytvoříme čtverec, zabalíme do fólie a dáme do chladna.Na vodánek do mouky rozdrobíme máslo, přilijeme osolenou vodu a zpracujeme na pružné nelepivé těsto. Skvěle se těsto vypracuje v robotu.Zabalíme do fólie a dáme do chladna odpočinout na půl hodiny. Půlhodinové intervaly nemusíte dodržovat na minutu přesně.Pak vodánek rozválíme na větší čtverec, úhlopříčně do něj vložíme máslový čtverec, zabalíme a lehce rozválíme na obdélník. Důležité je válet vždy do obdélníku, tedy jedním nebo druhým směrem.Těsto složíme na třetiny, zabalíme a dáme na půl hodiny vychladit.Znovu lehce rozválíme, složíme tentokrát na čtvrtiny, zabalíme a dáme chladit.Toto zopakujeme ještě dvakrát - rozválet, třetiny, chladit, rozválet, čtvrtiny, chladit a znovu třetiny a čtvrtiny.Zabalit do fólie. Nejlepší je nechat hotové těsto do druhého dne a pak teprve péct.
Pečeme na vodou vypláchnutém plechu nebo vyloženém fólií či papírem na pečení vždy v předehřáté troubě při 220-240°C. V málo zahřáté troubě z pečiva uteče máslo a je suché a tvrdé.
Větší tvary musíme propíchat vidličkou, aby se nenafoukly.
Pokud potíráme vejcem, vždy opatrně jen na povrchu, aby se neslepily vrstvy, pečivo by nelístkovalo.
Když jsem začala pátrat po receptu na listové těsto, narazila jsem na jednu zvláštnost - zatímco u nás i nejstarší autorské veličiny - Sandtnerová, Kejřová - uvádějí listové (máslové) těsto vždy s určitým podílem žloutků a kyseliny (ocet, citronová šťáva), ve zbytku světa se dělá listové těsto bez vajec i octa. Protože listové těsto pochází od Francouzů (pâte feuilletée), pro sebe jsem si toto těsto pojmenovala francouzské, abych ho odlišila od toho octového :)
Autor: zizala (Jaroslava Oumarová) | |
Datum vložení: 13.02.2016 19:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz