Těsto:
500 g hladké mouky
50 g čerstvého droždí
200-250 ml mléka (dle potřeby)
10 lžiček cukru krystal
2 balení majonézy (Poličanka, nebo jiná 200 g)
1 žloutek
1 špetka soli
Náplň:
250 g tvarohu v kostce
1 žloutek
3 lžíce cukru krupice
kůra z 1 citronu
meruňky nebo jiné ovoce
bílek na potření
Drobenka:
100 g hrubé mouky
80 g cukru
80 g másla
Všechny přísady na těsto smícháme dohromady a vypracujeme těsto, které na teplém místě pod utěrkou necháme vykynout (zhruba hodinu).Plech vyložíme pečicím papírem.Připravíme tvarohovou náplň. Do mísy dáme tvaroh, žloutek, cukr, kůru z citronu a pečlivě promícháme.Po vykynutí těsta tvoříme bochánky, do kterých obrácenou sklenkou vymáčkneme důlky.Vzniklé důlky naplníme připravenou náplní, přikryjeme půlkou meruňky a potřeme bílkem.Z rozpuštěného másla, cukru a mouky vytvoříme drobenku, kterou posypeme koláče.Koláče vyskládáme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 20-30 minut dozlatova.
Dělám z tohoto těsta také buchty a dukátové buchtičky. Těsto je díky majolce lehké a vláčné a vždy se povede. Taky je výborný závin s jablky nebo mákem.
Autor: Jaruna18 (Jarmila Špůrová) | |
Datum vložení: 25.04.2009 09:14 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz