TopRecepty.cz

Špaldový čokochlebíček s jogurtem a banánem


Špaldový čokochlebíček s jogurtem a banánem

Suroviny

180 g třtinového cukru
3 celá vejce
200 g bílého jogurtu
100 g oleje
200 g jemné špaldové mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
1 hodně zralý banán
1 čokoláda hořká
3 lžíce kakaového prášku
Dále: (vše není nutné)
1 hrst lískových ořechů
1 lžička vanilkového extraktu
1 špetka kardamonu
1 špetka mletého hřebíčku
1 šplouchnutí českého rumíku
Do formy:
máslo na vymazání
strouhaný kokos na vysypání

Postup

Nechala jsem za sebe pracovat robota, ale v klidu se to dá zvládnout ručně, neb se jedná o klasické třené těsto jako na bábovku. Troubu si nechte vyhřát na cca 170 °C.Utřete vejce s cukrem, pak přidávejte po lžících jogurt, rum a naposled i olej. Prosátou mouku smíchanou práškem do pečiva zakombinujte do těsta jako poslední, přisypávejte též po lžících.Pak odlijte větší část těsta, přidejte koření (kardamon a hřebíček, ale jen pokud je doma máte, jinak si s tím hlavu nelámejte) a zamíchejte.Do zbývající části tekutého těsta zapracujte prosátý kakaový prášek a nalámejte necelou polovinu hořké kvalitní čokolády.Následně na nepřilnavé pánvi na sucho restujte lískové ořechy. Míchejte je často a od pánve neodcházejte – slupky mají tendenci se připalovat. Pak ořechy vysypte do utěrky, opatrně protřete mezi dlaněmi a tím oloupete slupky. Pak už stačí ořechy jen lehce posekat nožem.Formu na biskupský chlebíček vymažte důkladně máslem a vysypte strouhaným kokosem. Na dno formy vylijte část světlého těsta, posypte ořechy s čokoládou a vlijte polovinu tmavého těsta, posypte ořechy a půlkou zralého banánu pokrájeného na kolečka. Ještě tam vmíchejte zbytek čokolády.Pak nalijte zbytek světlého těsta, pokud ještě něco zbylo z ořechů, banánu či čokolády, tak to tam také dosypte. Navrch nalijte zbylé tmavé těsto.Klidně můžete obrácenou měchačkou vytvořit mramorování. Pokud někde vykukuje banán, tak ho nemilosrdně zatlačte pěkně pod povrch, aby se nepřipálil.Dejte péct do trouby na cca 40 minut na střední příčku.Osvědčil se jako u všech bábovkových těst test suchou špejlí. Pokud ji z pečeného těsta vytáhnete suchou, je upečeno. Pokud se vám podaří píchnout do kousku čokolády, tak sice špejli vytáhnete vlhkou, ale poznáte hned rozdíl, že se jedná o čokoládu a ne o těsto.

Poznámka

více inspirací na webu: www.korenizivota.com
tento konkrétní recept je zde: http://www.korenizivota.com/spaldovy-cokochlebicek...

autor Autor: Madla Novak
Datum vložení Datum vložení: 28.02.2016 11:07

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz