TopRecepty.cz

Kváskový estonský skořicový kringel


Kváskový estonský skořicový kringel

Suroviny

250 g hladké mouky (já jsem dala napůl pšeničnou a rýžovou)
80 ml mléka
40 g kvásku (měla jsem žitný)
30 g kakaového másla (rozpustit)
1 vejce
1 PL třtinového cukru
špetka soli

Skořicová pasta:
50 g másla (změklé v pokojové teplotě)
3 KL mleté skořice
3 PL agáve nebo jiné sladidlo

Postup

Měkké máslo rozmačkáme vidličkou a propojíme se skořicí a sirupem.
Ze surovin na těsto vypracujeme pevné těsto a přikryté dáme kynout (toto kváskové těsto bude podle mě potřebovat asi tak 4-5 hodin). Kváskové těsto nestačí přikrýt utěrkou jako kvasnicové (měla jsem v míse, přikryté talířkem).
Já jsem vyzkoušela pomalé kynutí:
Těsto jsem připravila večer a po vypracování nechala kynout hodinu v kuchyni na lince, potom jsem ho na noc (cca na 10 hodin) dala do lednice a ráno, před odchodem do práce jsem ho vyndala zase na linku. Po příchodu z práce jsem těsto propracovala a začala jsem válet, mazat, krájet.
Když je těsto vykynuté, trošku propracujeme a rozválíme na co nejtenčí plát (příště zkusím ještě tenčí). Plát potřeme skořicovou pastou a srolujeme. Podélně rozkrojíme, smotáme a spojíme do kruhu. Toto nakrojení a pletení je důležité, protože se tak promazané okraje těsta krásně dokřupava propečou, hlavně zakončení musím ještě vychytat, asi to chce grif a zručné ruce.
Po upletení těsto přikryjeme třeba mísou od těsta a necháme ještě cca hodinku nakynout (díky prokrojení vytékalo trochu másla, proto příště nechám kynout srolované a po rozkrojení a spletení hned upeču).
Nakonec pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C asi 20-25 minut.
Na mřížce pak necháme úplně vychladnout.

Poznámka

Z chytré knihy o kvásku jsem se dozvěděla, že střídání teplot při kynutí s kváskem je žádoucí, protože v kvásku je víc druhů kvasinek a každé potřebují jinou teplotu pro svůj rozvoj. No a ještě druhá moudrost z knihy - tuk zpomaluje kynutí. V tomto těstě je dost tuku, takže si recept sám žádá pomalé kynutí. Protože chci pečivo dobré a také zdravé, rozhodla jsem se zkusit toto pomalé kynutí.
http://zdraveahrave.blogspot.cz/

autor Autor: Mili Li.
Datum vložení Datum vložení: 12.03.2016 20:39

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz