250 ml mléka
25 g droždí
90 g cukru
100 g celozrnné špaldové mouky
450 g hladké mouky (+ trochu na podsypávání)
1 špetka soli
250 g měkkého tvarohu
3 malá vejce
citrónová kůra
plátky mandlí na posypání
Do vlažného mléka se lžicí cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, měkký tvaroh, 2 vejce a citronovou kůru. Přidáme kvásek a zaděláme pružné lehce lepkavé těsto, podle potřeby přidáme trochu mouky.Těsto necháme asi hodinu kynout, objem zvětší asi o tři čtvrtiny. Na pomoučněné pracovní ploše těsto rukama propracujeme a vytvarujeme z něj bochánek.Ten přendáme na plech vyložený pečicím papírem a ze všech stran potřeme rozšlehaným vejcem. Necháme ještě 15 minut kynout, znovu potřeme vejcem, bohatě posypeme mandlemi a dáme do trouby vyhřáté na 170 °C.Pečeme dozlatova asi 45 minut, pokud by mazanec začal rychle tmavnout, překryjeme alobalem.
Autor: zizalka | |
Datum vložení: 22.03.2016 21:18 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz