Těsto:
160 g pšeničného kvásku (aktivní)
500 g hladké mouky (část lze nahradit špaldovou)
500 g polohrubé mouky
250 g jemného třtinového cukru
kůra z 1 citronu
šťáva z 1/2 citronu
1/2 vanilkového lusku
1 lžička soli
100 g rozinek
200 g mandlí (nasekaných nahrubo)
250 g rozpuštěného másla (+na potření)
5 žloutků
2 lžíce rumu
mléko (dle potřeby)
Na dokončení:
2 bílky (rozšlehané)
50 g mandlí
Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu. Nejdříve dáme do mísy kvásek a k němu přidáme tekutiny a ostatní suroviny. Promícháme, přidáme mouku a hněteme alespoň 10 minut. Těsto může být trošičku lepivé, ale ne moc. Pokud je potřeba, přisypeme opatrně mouku.Těsto necháme kynout přikryté víkem, pokličkou nebo igelitem na teplém místě alespoň 4 hodiny.Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek (nebo upleteme vánočku).Dáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme mísou (nebo dáme do igelitu) a necháme znovu nakynout 1-2 hodiny.Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme plátky mandlí, které přitlačíme do těsta, aby neopadávaly.Pečeme nejdříve 15 minut na 190 °C, pak stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 40-50 minut podle velikosti. Propečení zkoušíme špejlí. Ta musí být po vytažení z těsta suchá.Hned po vyjmutí z trouby horký mazanec (vánočku) potřeme kouskem másla.
http://zdraveahrave.blogspot.cz/
Autor: Mili Li. | |
Datum vložení: 26.03.2016 20:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz