3 vejce
3 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce cukru krupice
1 lžička kypřicího prášku
1 lžíce olivového oleje
1,5 lžíce holandského kakaa
Krém:
250 g mascarpone
200 g zakysané smetany
moučkový cukr podle chuti
2 lžíce želatinového ztužovače
1 Pařížská šlehačka v kelímku
kakao na posypání
Připravíme si plech o rozměru 20x20 cm a vyložíme ho pečicím papírem.Troubu rozehřejeme na 180 °C.Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme sníh.Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny a poté lehce vmícháme olivový olej.Mouku, prášek do pečiva a kakao prosejeme a opatrně zamícháme do žloutkové pěny. Nakonec do těsta opatrně vmícháme ušlehaný sníh.Hotové těsto rovnoměrně rozetřeme na připravený plech a ve vyhřáté troubě pečeme 15-20 minut. Pokud si nejsme jisti, zda je těsto správně upečené, ke konci pečení do něj zapíchneme špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, je hotovo.Než piškot vychladne připravíme krém.Mascarpone smícháme se zakysanou smetanou, přidáme 1 lžíci želatinového ztužovače, moučkový cukr dle chuti a vyšleháme do nadýchaného krému.Hotový krém pak rovnoměrně rozetřeme na vychladlý korpus.Pařížskou šlehačku vyšleháme s 1 lžící ztužovače a v tenké vrstvě ji rozetřeme na bílý krém. Přes sítko poprášíme kakaem a dáme ztuhnout do lednice.Hotový řez potom nakrájíme na úhledné čtverečky. Nůž po každém řezu očistíme. Dále zdobíme dle vlastní fantazie.
Proč "Šmórin"? Tak mu říkávala babička, vždycky jsme od toho kakaa nahoře byly všechny umolousané až za ušima :-)
Jak si řezy nazdobíte, to už záleží na Vás. Kreativitě se meze nekladou, můžete zkusit i vykrajovátkem nějakou ozdobu z fondánu.
http://www.majamotti.eu
Autor: Maja Motti (Maja Motti) | |
Datum vložení: 26.03.2016 22:48 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz