100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
30 ml mléka
60–70 ml vody
1 žloutek
30 g cukru
30 g změklého másla
1 špetka soli
8 g čerstvého droždí
bílek na potření trdelníků před pečením
sekané ořechy (nebo skořici)
cukr na posyp před pečením
Množství surovin si pak násobím podle potřeby, většinou dělám dvojnásobek.
Z trochy vody, mouky, cukru a všecho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme všechny ostatní suroviny, vymísíme měkké těsto a necháme ho nakynout.Včas zapneme nahřívat troubu na 230 °C.Ze 200 g mouky je těsto na trdelník přes celou šířku trouby. Těsto je třeba vyválet do tenkého válečku – pomůžeme si při tom nakrojením těsta a pak už jen doválíme dotenka.Váleček necháme asi 10 minut odpočinout, navineme na máslem pomaštěné trdlo – kraje je třeba zastrčit pod těsto, aby se nerozmotávaly. Lehce oběma rukama navinuté těsto přitlačíme, potřeme rozšlehaným bílkem, obalíme v ořeších a cukru (nebo skořici a cukru) a hned dáme péct do trouby, vyhřáté na 230 °C.Během několika minut jsou trdelníky upečené. Ještě horké je třeba je sundat z formy, po chvilce z nich vyfouknout vřelý vzduch a pak už jen nechat vychladnout, pocukrovat, nakrájet na dílky a podávat.
Množství surovin si pak násobím podle potřeby, většinou dělám dvojnásobek.
Další recepty na Pekárnománii -> http://www.pekarnomanie.cz
Trdla mi vyrobil manžel (děkuji!). Manžel mé kamarádky zašel ještě dál a kromě trdel jí vyrobil i držák (stojan) na jejich motání a pozdější uložení před pečením. Můžete se na něj podívat tady -> http://www.pekarnomanie.cz/stojan-na-trdla-trdelni...
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 30.03.2016 14:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz