8 bílků
350 g cukru moučka
1,5 lžička vanilkového aroma
1,5 lžičky vinného octa
1 PL škrobu (kukuřičný)
500 ml šlehačka na šlehání
jahody (bedýnka) nebo jiné ovoce
Ušleháme bílky do tuha (začneme pozvolna a přidáváme na mixéru rychlost postupně) a po ušlehání přidáváme po částech cukr.Vmícháme za prvé lžičku vinného octa, za druhé lžičku vanilkového aroma a naposledy lžíci škrobu.Tuhou hmotu nanášíme na plech lžící (2 vrchovaté lžíce na 1 dortík). Hmota nabude, takže určitě rozestupy min 3 - 4 cm.Vložíme do trouby předehřáté na 140, po vložení plechu ztlumíme na 120 - 110 st. a necháme cca hodinu péct. Během pečení s plechem nemanipulujeme a pokud možno ani troubu neotvíráme.Půl hodiny necháme v troubě na plechu chladnout. V podstatě můžeme i déle, klidně 2 hodiny, když na to máme čas.Ušleháme šlehačku ˇ(cca 500 ml) a připravíme jahody.Dortíky jsou křehké, takže na talíř přenášíme opatrně. Zdobíme šlehačkou a ovocem.
U nás obrovská spokojenost. Dortíky jsou na vrchu křupavé, uvnitř vláčné. Chuť je výborná.
Suroviny přidávám trochu od ruky, takže je ta gramáž je spíš orientační.
Autor: amdae | |
Datum vložení: 21.04.2016 21:22 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz