334 velké stonky rebarbory
2 sáčky ibiškového čaje (nebo 2 lžíce ibiškových květů)
200 g cukru
400 ml vody
Šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
2 tobolky kardamomu
1-2 lžičky moučkového cukru
Krokant:
50 g mandlových lupínků
50 g másla
50 g cukru
50 g polohrubé mouky
Do smetany přidáme kardamom, semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a dobře promícháme. Smetanu necháme v chladu odležet, nejlépe do druhého dne.Krokant: všechny suroviny dobře smícháme, až vznikne těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na hodinu odležet do chladu. Pak ho vyválíme na tenkou placku a při 180 °C pečeme asi 15 minut, až zezlátne.
Placku necháme zchladnout a pak nadrobíme.Rebarboru očistíme a nakrájíme na stejně dlouhé špalíky.
V rendlíku přivedeme k varu vodu s cukrem a ibiškem. Přidáme rebarboru, znovu přivedeme k varu, odstavíme a rebarboru v rozvaru necháme vychladnout.
Pak .ji vyndáme a zbylý rozvar znovu vaříme, až ho zredukujeme do hustoty medu.Smetanu přecedíme, abychom odstranili koření a vyšleháme ji na hustou šlehačku.
Kousky rebarbory přelijeme sirupem z rozvaru, ozdobíme kopečkem kořeněné smetany a posypeme připraveným krokantem.
Je to pohádkový dezert.
Zdroj: časopis Gurmet, upraveno
Zbylý krokant můžeme uchovat v uzavřené skleničce a posypat s ním zmrzlinový pohár.
Autor: Angel 666 (Jitka K.) | |
Datum vložení: 25.04.2016 22:24 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz