Omládek:
100 g vody
130 g hladké mouky
necelá lžička sladěnky
10-12 g droždí
Dále:
140 g vody
50 g zcela povoleného másla
80 g cukru
2 lžičky citronové šťávy
trošku citronové kůry
vanilkový cukr
350 g hladké mouky
špetka soli
máslo na namáčení plátků těsta
vejce na potření
mandlové plátky na posyp před pečením
Nejdříve umícháme omládek a necháme ho hodinu kynout.
(Rozhodnete-li se zadělat těsto bez omládku, z části odměřené vody rozmícháte asi lžíci cukru, trošku mouky a všechno droždí na řidší těstíčko a to necháte 20 minut kynout. Pak přidáte zbytek surovin a vymísíte těsto.)K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vypracujeme hedvábné těsto a necháme ho asi 70-90 minut kynout – během té doby ho dvakrát lehce propracujeme.Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 12 dílů, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na placku o průměru přibližně 10 cm.
Každou placku omočíme v rozpuštěném másle a naskládáme je do máslem vymazané dortové formy podle fotografie.Necháme je nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180°C/přibližně 35-40 minut).
Upečené vyndáme z trouby, necháme prochladnout a teprve pak vytáhneme z formy. Na talíři můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Tento a další kynuté recepty najdete na stránkách Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 17.05.2016 20:15 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz