3 hrnky hladké mouky
1 hrnek zakysané smetany
250 g Hera
špetka kypřícího prášku
Hustá marmeláda
moučkový cukr na posypání
*Hrnek jsem použila 250 ml a špetka je pro mě 1/4 čajové lžičky.
Mouku s kypřícím práškem si prosije na vál, přidáme heru, zakysanou smetanu a vypracujeme hladké těsto.
Rozdělíme ho na 5 dílů.
Každý díl vyválíme na tenký plát a rozkrájíme na 16 trojúhelníčků. Do středu každého z nich poklademe kopeček marmelády a trojúhelníčky opatrně svineme do rohlíčku.
Rohlíčky pečeme na plechu ve vyhřáté troubě při 180°C dozlatova. Hotové sypeme moučkovým cukrem.
Autor: Katka Hladká z Tábora (časopis Pošli recept).
Dělala jsem je poprvé a vůbec nelituji, protože jsou super. Jemné, křehké, mňam.
Jen si dovolím pár vypozorvaných kousků:
Suroviny je dobré mít co nejchladnější a těsto zadělat rychle, protože po ohřátí má tendence se lepit. Stejně tak po nakrájení na 5 ks je dobré si nechat na vále jen ten, co s ním budeme pracovat a zbytek dát zatím do ledničky. Kulatý plát jsem dělala o průměru 40 cm: z menšího byly trojúhelníky moc úzké a nevešla se žádná náplň.
Když není po ruce hustá marmeláda, tak si jí zahuštuji najemno nastrouhanými piškoty. Na skleničku marmelády 8 - 15piškotu (dle hustoty). Nejdřív si připravím marmeládu a pak jdu dělat těsto. Piškoty zatím nasají přebytečnou vlhkost a marmeláda má správnou konzistenci. Věřte že to vůbec marmeládě neovlivní chuť a v pečivu to není poznat. Také než jsem stočila rohlíček, tak jsem si tam marmeládu trošku "zazdila" tím, že jsem těsto přesně okolo ní přitlačila rádýlkem (jde to i prsty,nebo nožem) a pak už jsem jen pevně smotala. Rohlíčky jsem pekla necelých 10 min. Lepší je marmeláda ostřejší chuti (rybíz), ale ani jahodová není špatná ;-).
Autor: mirca75 | |
Datum vložení: 07.05.2009 14:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz