Na těsto:
300 ml mléka
1 lžička cukru
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
100 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
2 žloutky
1 malá lžička soli
200 ml oleje
500 g hladké mouky (podle potřeby)
Nádivka:
500 g tvarohu (2 kostky)
1 vejce
cukr podle potřeby
Dále:
2 bílky na potření
povidla
žmolenka
Do mísy vlijeme 300 ml vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.Do další mísy dáme 100 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky a lžičku soli.Pak přidáme polovinu kvásku, trochu hladké mouky a zamícháme. Dále přidáváme celý zbytek kvásku, 200 ml oleje a hladké mouky tolik, aby vzniklo hladké těsto.Mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout.Mezitím připravíme nádivku. Smícháme tvaroh s vejcem a cukrem v množství podle chuti.Po vykynutí těsta vykrajujeme lžící kousky, dáváme na pomoučněný vál, plníme tvarohovou nádivkou a zabalíme do ranečku.Ukládáme spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Malou skleničkou, korkovou zátkou a nebo celým vejcem obaleným fólií děláme do bochánků důlky.Okraje potřeme rozšlehaným bílkem, do důlků dáváme povidla a posypeme žmolenkou.Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě pečeme cca 25-30 minut.
Zdroj je kniha p. Bohdalové Hádej, kam půjdeme na večeři. Dělám je už dlouho a jsou výborné.
Autor: Jikotka (Jiřina) | |
Datum vložení: 08.05.2009 21:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz