250 g bezlepkového listového těsta
2 lžíce krupicového cukru
3 jablka
1 vejce
1 lžička slunečnicového oleje na potření
skořice mletá (dle chuti)
kukuřičný škrob na podsypání válu
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, nebo pokrájíme na kostky.Troubu předehřejeme na 165°C-180°C. Špatně se to odhaduje, bezlepkové těsto rychle vysychá a drobí se, proto je lepší začínat na nižší teplotě.Vál vysypeme kukuřičným škrobem a rozválíme těsto tak, aby vznikla souvislá placka, co se nebude trhat, asi 3-4 mm tlustá.Doprostřed placky nakládáme nastrouhaná jablka a posypeme mletou skořicí. Pak z obou stran složíme těsto tak, abychom ho rovnoměrně překryli přes nastrouhaná jablka.Na pekáč dáme pečící papír, který ještě potřeme olejem (těsto se z něj pak lépe přemístí a netrhá se, nepřipaluje se). Opatrně přeneseme závin na pekáč a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do vyhřáté trouby.Pečeme asi 20-25 minut, dokud těsto nezačne zlátnout. Ke konci raději kontrolujeme, protože bezlepkové těsto má tendenci schnout a připalovat se rychleji než klasické.Po vychladnutí pocukrujeme a podáváme samotné, nebo se zmrzlinou jako zákusek.
Bezlepkové listové těsto se dá zakoupit např. v Tescu - značka Šetra spol. Babické bezlepkové těsto listové.
- postup vypadá trochu složitě s opakováním drobení těsta, ale bohužel při používání bezlepkového těsta je s ním trošku jiná "spolupráce" (díky tomu, že jsem sama bohužel bezlepkář, tak se s tím setkávám s čímkoli co je mnohem jednodušší udělat při práci s klasickým lepkem včetně omáček atd.)
Autor: Lenka Škulinová (Lenka Škulinová) | |
Datum vložení: 02.07.2016 19:45 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz