Těsto:
250 g hladké mouky
150 g másla (nebo Hery)
150 g moučkového cukru
4 vejce
4 lžíce smetany (nebo jogurtu)
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
Dále:
tuk na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plechu
Rebarborová náplň:
kousek másla
rebarbora
trocha vanilkového pudinku
cukr krupice
rozinky (nemusí být)
Tvarohová náplň:
2 tvarohy
1 krémová zakysaná smetana
1 žloutek
moučkový cukr
Drobenka:
150 g hrubé mouky
100 g másla
100 g cukru krupice
skořice
Hlubší plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.Na rebarborovou náplň nejprve oloupeme rebarboru a nakrájíme ji na asi centimetrové kousky.V rendlíku rozpustíme kousek másla a rebarboru na něm podusíme asi 5 minut.Přidáme cukr podle chuti a vmícháme pudinkový prášek na zahuštění. Můžeme přidat rozinky a dáme zchladnout.Na tvarohovou náplň rozšleháme tvaroh s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a nakonec zakysanou smetanu. Vše důkladně promícháme a uložíme do chladu.Než náplně vychladnou, připravíme drobenku smícháním mouky, másla, cukru a trochy skořice. V prstech směs promneme, dokud nezačne drobit.Připravíme těsto. Utřeme tuk s cukrem a postupně zašleháme 4 žloutky a vanilkový cukr.Ze 4 bílků vyšleháme tuhý sníh.Do žloutkové směsi vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, smetanu nebo jogurt a nakonec opatrně a po částech ušlehaný sníh.Těsto rozetřeme na připravený plech a lžící klademe kopečky tvarohové náplně, kterou po těstě opatrně rozprostřeme.Na tvaroh stejným způsobem klademe rebarborovou náplň a také opatrně rozprostřeme. Nakonec hustě posypeme drobenkou.Pečeme na 180 °C (v horkovzdušné troubě na 170 °C) asi 35–40 minut.
Další možnost je použít 2 koláčové formy, průměr 30 cm.
Autor: beruska (Věra Prchlíková) | |
Datum vložení: 12.05.2009 22:34 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz