120 g hladké mouky
1 lžička cukru
špetka soli
100 g dobře vychlazeného másla
1 žloutek
1 lžíce hodně ledové vody
4 jablka
100 g marcipánu
3 lžíce mandlových lupínků
2 lžíce hnědého cukru
2 lžíce meruňkového džemu
Mouku smícháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme ztuhlé máslo nakrájené na kostičky a rukama rychle zpracujeme drobenku.
Pak přidáme žloutek a lžíci vody a rychle uhněteme těsto. Pracujeme krátce, není nutné dlouhé hnětení, aby se těsto zbytečně nezahřívalo. Těsto pak zabalíme do fólie a uložíme asi na 30-40 minut do lednice.Zatím si na suché pánvi orestujeme mandlové lupínky, opékáme jen lehce dorůžova.
Jablka oloupeme, přepůlíme, vyndáme jaderník a jablka nakrájíme na tenké plátky.
Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme jím obdélníkovou formu až ke krajům.
Marcipán prohněteme, aby změkl a také ho vyválíme na velikost formy. Plát marcipánu vložíme na dno formy na těsto. Marcipán posypeme 2 lžícemi opražených mandlových lupínků. Na to naklademe ozdobně plátky jablek. Nakonec jablka posypeme hnědým cukrem.Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut.
Meruňkový džem zahřejeme a horký upečený koláč s ním hned potřeme. Nakonec koláč posypeme zbylou lžící mandlových lupínků.
Před podáváním ho necháme vychladit.
Autor: Angel 666 (Jitka K.) | |
Datum vložení: 01.08.2016 19:12 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz