1/2 kg hladké mouky
80 g cukru - písek nebo krystal
125 g tuku na pečení
1 vejce
1/4 l mléka
25 - 30 g droždí
špetka soli
ovoce (rybíz)
vanilkový cukr
Žmolenka:
hrubá mouka
cukr písek nebo krystal
tuk na pečení
mletá skořice
Připravíme kvásek z mouky, droždí, lžíce cukru a trošky vlahého mléka. Ideální teplota pro přípravu kynutého těsta je okolo 20°C. Všechny přísady vyjmeme včas z lednice, aby získaly pokojovou teplotu.Do mísy dáme mouku, špetku soli, cukr, vejce a připravený kvásek. V mléce rozpustíme tuk na pečení a postupně přiléváme a zaděláváme těsto. Dobře prohnětené těsto necháme pod utěrkou nakynout.Na vytřený plech tukem rozprostřeme rukama těsto a posypeme ovocem (rybíz). Posypeme připravenou skořicovou žmolenkou a 1 sáčkem vanilkového cukru (nedávám ho do žmolenky). Těsto již nepotíráme žádným vajíčkem.Pečeme asi 15 - 20 minut na 150°C v el. troubě.
Těsto není vysoké. Je slabé. Strejda to tak miloval a my také.
Autor: vevit | |
Datum vložení: 08.08.2016 21:36 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz