Těsto:
250 g hladké mouky
150 ml mléka
30 g cukru
30 g tuku
25 g droždí
1 špetka soli
Drobenka:
100 g másla
100 g polohrubé mouky
100 g cukr krupice
1 špetka soli
50 g rozinek (nejlépe namočených v rumu)
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu (může být i ve vaničce)
50 g cukru
1 vejce
2 lžíce citronové šťávy
1 špetka soli
Pudinková vrstva:
500 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
80 g cukru
100 g másla
2 vejce
1 mírně vrchovatá lžíce hladké mouky
Dále:
tuk na vymazání plechu
vanilkový cukr na posypání povrchu
Do mísy nasypeme mouku, do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vše ostatní, vypracujeme hladké tužší kynuté těsto bez vajec a dáme asi na 30 minut kynout.Drobenku připravíme ze všech surovin nepříliš jemnou, spíše hrudkovitou. Na tvarohovou vrstvu utřeme všechny suroviny dohladka.Pudinková vrstva: z mléka, cukru a vanilkového prášku uvaříme pudink a za stálého míchání ho necháme trochu vychladit. Pak do něj přidáme změklé máslo, vejce rozšlehaná s moukou a vše dobře rozšleháme dohladka.Vykynuté těsto rozprostřeme do vymazaného hlubšího plechu (pekáče) a vytáhneme asi 1 cm vysoký okraj. Z těstem se dobře pracuje, když si ruce potřete olejem. Na těsto urovnáme drobenku a posypeme rozinkami (obr.2).Na to lžící klademe kousky tvarohové náplně (obr.3), které postupně rozetřeme po celé ploše. Na tvarohovou vrstvu opatrně nalijeme pudinkovou vrstvu (obr.4).Pečeme ve vyhřáté troubě (horkovzduch na 150 °C) mírně asi 30 minut, až okraje zrůžoví a pudink na povrchu se začne zabarvovat dorůžova. Ještě teplý můžeme sypat vanilkovým cukrem.
Netradičně umístěná drobenka uvnitř koláče mu dává velmi zajímavou a nevšední chuť. To "určité něco", co tento koláč naprosto odlišuje od podobných moučníků jsou tři rozličné chutě náplní.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 16.05.2009 23:21 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz