400 g polohrubé mouky
4 vejce
1/2 lžičky soli
2 lžičky cukru
200 g másla
150 ml mléka
špetka muškátového oříšku
30 g čerstvého droždí
1 vejce na potření
mák na posyp
Medové máslo:
máslo
med v poměru 1:1
Z mléka, cukru, droždí a trochy mouky umícháme kvásek. Necháme ho asi 15 minut v teple vzejít.Do mísy dáme mouku, přisypeme sůl, vklepneme vejce, špetku muškátového oříšku, přidáme studené ztuhlé máslo nastrouhané na hrubé slzy a vykynutý kvásek. Zaděláme hladké těsto, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Těsto je mastné a dost se lepí, proto si pracovní desku dobře posypeme moukou a vykynuté těsto ještě dobře propracujeme.
Pak ho rozdělíme na stejně velké kousky a z každého utvoříme hladký bochánek.Bochánky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je asi 20 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a lehce posypeme mákem.
Pečeme je při 180°C asi 15 minut dozlatova.
Bochánky podáváme s medovým máslem.Medové máslo: změklé máslo dobře smícháme s medem a před podáváním necháme vychladit.
Máslo a med použijeme ve stejném váhovém poměru. Použila jsem 80 g másla a 80 g medu.
Bochánky jsou uvnitř krásně nadýchané, prostě naducánky :o)
Recept je z kuchařky Nejlepší recepty z české kuchyně od A do Z.
Autor: Angel 666 (Jitka K.) | |
Datum vložení: 23.08.2016 23:22 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz