4 skleničky polohrubé mouky
3 celá vejce
2 skleničky cukru krystal
1 sklenička oleje
1,5 skleničky vlažné vody
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
rum dle chuti, nálady, věku, odvahy, zkušenosti atd. :-)
olej na vymazání formy
hr. mouku nebo strouhanku na vysypání formy
sklenička +- 250 ml, záleží jak chcete mít bábovku velkou, důležité je, dávkovat po celou dobu přípravy těsta stejně velkou nádobou
V míse smícháme nejprve všechny suché přísady: mouku, cukry, prášek do pečiva a pak vmícháme vejce, olej a vodu. Pokud by bylo těsto příliš husté, s opatrností přilijeme vodu. Až je těsto hlaďoučké, nastává čas rumu (tuzemáku). Na dvakrát až třikrát přimícháme a průběžně chutnáme. Rum bábovce dodá finální chuť, nádhernou žlutou barvu, vůni a vláčnost.Do vymazané a vysypané bábovkové formy vlijeme těsto a podle trouby pečeme. Já např. na 170°C 3/4 až 1 hodinu. Bábovku kontrolujeme špejlí a hlídáme aby se nevysušila, tahle to nemá ráda.Bábovku po upečení vyklopíme horkou nebo i studenou. Krájíme jí ale lehce vychladlou. Mramorová, či zebrová verze je také dobrá.
Autor: Jajucha | |
Datum vložení: 07.09.2016 16:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz