20 g pravidelně krmeného pšeničného nebo žitného kvásku
110 g vody
110 g hladké mouky
Dále:
20 g vody
1 vejce
50 g měkké Hery
75 g cukru
1 špetka soli
strouhaná citrónová kůra
1 hrstka rozinek
260 g hladké mouky
Na vymazání a vysypání formy:
sádlo
mandlové lupínky
Kvásek, vodu a hladkou mouku dobře promícháme. Zakryjeme a necháme v teple asi 9-12 hodin kvasit. Vykvašený základ bude nakysle vonět a na povrchu se dělají "kráterky" od prasklých bublinek.K rozkvašenému základu přidáme postupně všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto, které zakryjeme fólií (nebo i s mísou uložíme do sáčku) a necháme v teple kynout.Formu na vánočku vymažeme sádlem a lehce vysypeme mandlovými lupínky.Vykynuté těsto propracujeme, zformujeme do válečku a uložíme do připravené formy. Celou bábovku i s formou je dobré znovu nechat kynout v igelitu, neosychá.Vykynutou vánočku vložíme do studené trouby, troubu zapneme na 170 °C a upečeme. Vpíchnutím špejle zjistíme, jestli je vánočka dostatečně propečená - špejle musí být po vytažení suchá, bez drobečků.Po upečení vánočku opatrně vyklopíme z formy.
Těsto je vhodné i na zapletení vánočky, pouze bych ji, kvůli delší době kynutí před pečením, určitě z boků pod fólií, na které bude kynout, lehce zapřela, ať se nerozjede. Zaplétanou vánočku, bez formy, je potřeba vložit do dobře vyhřáté trouby. Pokud bychom ji pekli jako tu ve formě, od studeného startu, na plechu by se hodně rozjela do stran.
Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/kvaskova-vanocka-z-form...
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 14.09.2016 14:44 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz