210 g hladké mouky
140 g másla (tuku)
70 g moučkového cukru
1 balení rozváleného listového těsta
1 kostku tvarohu
1 vanilkový a 2 lžíce krupicového cukru
3 lžíce smetany nebo plnotučného mléka
1 vejce
6 lžic švestkových povidel, nejlépe domácích
1-2 lžíce rumu
Z mouky, másla a cukru vypracujeme klasické křehké těsto, které necháme 30 minut odpočinout. Zatím rozmícháme tvaroh s cukry, smetanou a rozkvedlaným vejcem (trošku necháme na potření). Povidla zředíme podle potřeby rumem.Odpočinuté těsto rozválíme na podložce nebo pečícím papíru do velikosti plechu. Plát potřeme nejprve povidly, na ně dáme lžící kopečky tvarohové náplně a lehce rozetřeme po celé ploše.Pomocí nástavce na váleček vykrojíme z listového těsta mřížku, kterou roztáhneme na povrch a potřeme zbylým vejcem. Nebo vykrájíme pásky rádýlkem či nožem a vytvoříme z nich mřížku. V troubě předehřáté na 180° C pečeme dorůžova asi 20 minut.
Mřížkových koláčů je tady již několik, ale tento je zase trošku jiný. Recept na těsto mám po mamce, říkala mu 7-14-21 - dobře se pamatuje a lze použít i na slepované cukroví.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 02.10.2016 18:06 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz